torsdag 29 augusti 2013

Lemoncurd cheesecake

Hittade en härligt fräsh frusen ostkaka som smakar underbart i synnerhet en varm sommardag på Kokaihop.

Botten
180 g   Digestivekex (ca 12 st) alternativt Mariekex (öka då smöret till 100 g)
75 g  smält smör

Fyllning
1 paket  Philadelphiaost (200 g)
1 dl   mörkt muscovadosocker
1 tsk   vaniljepulver
1 tsk   rivet skal från citron
2 dl   vispgrädde

Lemoncurd 
(det går att använda färdiggjord, tex "Robertson's Lemon Curd" också)
2 st   små citroner
2 st   ägg
4 dl   florsocker

75 g    smör

Smula kexen och blanda in det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.
Gör lemoncurden: Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.) Pressa ur 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad).
Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten och kör slätt.
Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.
Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.
Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat. Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar