fredag 20 december 2013

Priccens spröda pepparkakor

Min kära far har utvecklat det här receptet från ett av min mormors recept. De här är verkligen spröda pepparkakor som man kan baka ut riktigt tunna. De är också ganska starktkryddade. Den här degen bakas ut genast och behöver inte vila över natten i kylskåp.

4 msk sirap
280 g margarin / smör
2 tsk kanel
2 tsk pomerans
1 tsk ingefära
2 tsk kardemumma 
1 tsk muskot
1 tsk nejlika

2 ägg

3 dl socker
2 tsk vanillinsocker

9-11 dl vetemjöl

2 tsk matsoda

Sirap, smör och kryddorna blandas i en kastrull och kokas upp. Låt svalna till handvarmt. Vispa under tiden ägg och socker poröst. Rör sedan in den avsvalnade kryddblandningen. Mjölet och matsodan blandas, och rörs ner. Degen ska vara ganska mjuk, men inte lös, så lägg till de sista decilitrarna mjöl enligt degens konsistens.
Lättaste sättet att kavla ut degen till den 2-3 mm tjocka platta, är att kavla mellan två bakplåtspaper. Ta ut med pepparkaksmått, lämna åtminstone 2 mm mellan pepparkakorna, eftersom de utvidgar sig lite också åt sidorna. 

Grädda i 200 graders ugn i dryga 10 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar