fredag 20 december 2013

Vetebullar

Jag ska också försöka ta igen min backlogg. Börjar med receptet till bostonkakan, alltså vetebullar:

1 pkt jäst (50g)
150 g smör eler margarin
5 dl mjölk
1½ dl socker
1 tsk salt
15 dl vetemjöl
8 g kardemumma
1 dl russin

Smält smöret, och värm mjölken och det smälta smöret till handvarmt. Smula sönder jästen i mjölken. Blanda i de övriga ingredienserna. Själv gillar jag mycket kardemummasmak, så vill man tona ner det lite, minska mängden. Russin är också ett val, det går lika bra utan.
Tillsätt de sista decilitrarna mjöl an efter enligt behov, tills degen är smidig och inte kladdar fast mera.
Ställ degen att jäsa på ett dragfritt ställe. Då den stigit till ungefär sin dubbla storlek, kan man baka ut enligt önskemål.
Alltifrån runda bullar, kanelsnurror, längder, bostonkakor osv...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar